Menü Bezárás

A csaptelepek fajtái

Nehéz a döntés? Ilyenek a különböző csaptelepek

A csaptelep választás sosem egyszerű feladat. Különböző használati igényeknek kell őket megfeleltetni, és a családban kisebb viták alakulhatnak ki arról is, hogy ki melyik verziót preferálja inkább. Talán nem is sokan vannak tisztában azzal, hogy milyen lehetőségek közül válogathatnak, hiszen nem sokat ismerünk. Néha meglepő lehet, amikor az ember bemegy egy pláza vagy iroda mosdójába, és még sosem látott technikákkal találja szemben magát. Elég csak az ország bizonyos határait átlépnünk, és még a csaptelepekre is rá fogunk csodálkozni. A kérdés azonban az, milyen lehetőségeink vannak otthon, ahol igazán szükségünk van egy megbízható csaptelepre, ami a család minden tagjának megfelel, és talán még a spórolásban is tud egy kicsit segíteni.

A keverőfejes csaptelep

Mostanában az egyik legnépszerűbb fajtája a csaptelepeknek ez, ami érthető is. Egyetlen „karral”, vagyis fejjel rendelkezik, ami több szempontból is előnyös. Általa a víz megfelelő hőmérsékletének és erősségének beállítása egyszerű és gyors is. Az időspórolás a kifolyt víz mennyisége miatt fontos igazán, hiszen sem a víz melegítése, sem annak a felhasználása nem filléres összeg, így azonban minden kézmosással megspórolhatunk néhány forintot, ami havi szinten már jelentős összeg lehet. A víz felesleges pazarlása környezetvédelmi szempontból is negatív tényező, hiszen a Föld ivóvízkészlete folyamatosan ürül a fejlett országok vízpazarló életmódjának köszönhetően, aminek a megfékezéséről nekünk, apró háztartásoknak is gondoskodnunk kell. Az egykaros megoldás egyébként is remek. Mivel a csaptelepet mosásra használjuk, ezért feltételezhető, hogy vagy az egyik (esetleg mindkettő) kezünk mosásra szorul, másrészt ha éppen valami mást, (ruhát, zöldséget, gyümölcsöt) akarunk lemosni, a hőmérséklet beállítása nem fog különösebb nehézségeket okozni, nem kell az egyik kezünkkel tartott tárgyat csak azért letenni, hogy a megfelelő hőmérsékletet eltaláljuk.

A kétkaros csaptelep

Ha valamilyen retro, hagyományos elemre vágyunk a házban, ez lehet az! A kétkaros csaptelep a keverőfejes társához képest kevésbé praktikus a gyakorlatba, azonban sokak számára a gyerekkort idézik az elforgatható karok. Ezek között igazán esztétikus, díszes vagy elegáns formájú karokkal rendelkező darabokat találhatunk, amelyek egy kicsit még a kézmosás vagy a mosogatás élményét is képesek varázslatossá tenni. Egy ilyen darab mind a konyhában, mind a fürdőszobában remekül mutat, így ha valamilyen vintázsra hajazó helyiséget szeretnénk kialakítani, akkor egy kétkaros csap lehet az igazi, amit akár arany vagy réz színekben is beszerezhetünk.

A termosztátos csaptelep

Ha kisgyerek van otthon, a legpraktikusabb darab a termosztátos mind közül. Itt a hőszabályozóval tudunk megfelelő hőmérsékletet beállítani, ez pedig jól jöhet a kényes növények öntözésénél vagy olyan kézzel mosandó ruhák esetében is, ahol fontos egy bizonyos hőmérséklet alatt maradnunk, de azért ki kell hozunk a makacs foltot a tisztítóba futás nélkül is. És hogy miért olyan gyermekbarát? A legtöbb csap bizony egészen forró vizet képes produkálni, ami már fáj a kezünknek. Kisgyerekek számára még bonyolult lehet a karok használata, ezért a termosztátos csaptelep igazán jól jöhet ilyenkor a forrázásvédelem felszereltségével.

Egy másik csaptelep felosztás

Ha már a karokról mindent megtudtunk, akkor arról is érdemes néhány szót ejteni, hogy a csaptelep hova kerülhet a beszerelés során. A legtöbben persze azt a változatot ismerjük, ahol a csaptelep a mosdókagylóhoz van rögzítve, de igényektől függően akár falba szerelhető darabot is választhatunk, és akár zuhany csaptelepek esetében a földből kiálló csap is szóba jöhet. Ez azonban nem minden esetben jelenti a vízkeverés helyét is, azon ugyanis vagy a falon kívül történik, vagy a falsík alatt, ami megint egy újabb felosztási lehetőséget ad nekünk. Ha nem szeretnénk nagy építkezésekbe fogni, hanem csak a meglévő darabot akarjuk kicserélni, akkor a falon kívüli fajta ajánlott inkább, a falsík alatti keveréssel rendelkező fajta ugyanis egy különleges tartozékkel rendelkezik, amelynek a falba építésének feladata már bizony a felhasználóra hárul.

A különleges kérdés: a konyhai csaptelep

A konyhában különös tekintettel gondoljuk át a választást. Ott fogunk mosogatni, megtölteni a legnagyobb lábast is, lemosni a főzéshez szükséges nagyobb mennyiségű vagy méretű hozzávalókat is. Fontos tehát, hogy a kagyló és a csap között elegendő terület maradjon ki akár egy nagyobb hegy tányérnak is. Ajánlom a kihúzható zuhanyfejjel (szórófejjel) rendelkező csapot ide, ha komolyan izgat bennünket a pazarlás elkerülése. A szórófej nagyobb felületet tud egyszerre megtisztítani, miközben a cseppek kisebbek, finomabbak lesznek. Utóbbi tulajdonsága miatt nehézkes tisztítást jelentő élelmiszerek, így a saláta vagy a ribizlifürtök apró hézagjai közé is könnyedén bejut a víz. Így a mosás nem csak gyorsabb, de alaposabb lesz, és így könnyedén megszabadulhatunk a nem kívánt kórokozóktól, hiszen fő az elővigyázatosság.