Menü Bezárás

A fékjavítás fontosságáról

A fékjavítás és a fék: mi is az pontosan?

Természetesen a saját autónk fékét jól ismerjük, egy egyszerű tíz perces lakott területen belüli közlekedésnél percenként többször is szükségünk van rá, de egy pedálnál és egy kézifékkarnál többet még nem sokan láttak belőle. A fékjavításra azonban előbb vagy utóbb (reméljük utóbb) mindenkinek szüksége lesz, hogyha napi szinten használja az autóját. A hiba felismerése, és főleg a korai felismerése döntő fontosságú lehet nem csak a kocsi életében, és a pénztárcánk kímélése érdekében, hanem a balesetek elkerülése végett is. Így hát érdemes egy kicsit jobban megismerkedni magával a fékrendszerrel is, hogy jobban meg tudjuk érteni annak a működését, és hogy milyen árulkodó jeleket figyelhetünk meg, hogyha a meghibásodásról van szó. Talán evidensnek tűnik, de a fék az autó megállítására szolgáló eszköz definícióval rendelkezik a szakkönyvekben. A pedált lenyomjuk, és a fékfolyadékban megnő így a nyomás, ami a jármű megállásához vezet. Ez egy zárt rendszer, ahonnan a folyadék nem juthat ki, azonban ezzel kapcsolatban mindig lehetnek kivételek, és a párolgásnak, természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően a folyadék szintje egy idő után csökkenhet, ami eleinte csak problémákat okozhat a fékezésnél, majd baleset veszélyessé is teszi a közlekedést, ezért a rendszeres ellenőriztetése elkerülhetetlen a felelősségteljes közlekedésnek.

Itt az ideje a fékjavításnak: melyek az árulkodó jelek?

Biztosan észre fogjuk venni, hogy itt az ideje a fékjavításnak. Ilyenkor apró változásokat érezhetünk a kocsi vezérlésében, így a fékpedál használatában. A napi első elindulási előtti ellenőrzésnek elengedhetetlen része ennek a tényleges letesztelése. Ez azonban nem az egyetlen jele annak, hogy ideje menni a fékjavításra, ennél sokkal feltűnőbb jelenség a műszerfalon felvillanó kis lámpa, ami szintén erre hívja fel elég feltűnően a figyelmünket.

Miért van szükség a fékjavításra?

Természetesen idővel minden autóalkatrész elhasználódik. Ki van téve az idő és a természeti folyamatok nehézségeinek, mint például a rozsdásodás vagy a kopás. A fékrendszernél mindkét ilyen folyamat fennáll. A fékbetétek kopásával működik tulajdonképpen az egész fékezési folyamat (ezért szokták azt javasolni, hogy inkább vegyük fel korábban a lábunkat a gázról, kihasználva a természetes lassulási folyamatot, ahelyett hogy például egy kereszteződés előtt befékeznénk, ezzel is tovább koptatva a tárcsákat.) A súrlódás lassítja tehát a járművet, ami a fékbetétek kopását eredményezi, így azoknak a cseréje még sűrűbben javasolt lehet, mint az évi átvizsgálása az autónak. Hogyan állapíthatjuk meg, hogy mikor érdemes ezekből egy újat beszerezni? A fékbetétek szerencsére egy kopásjelzővel is fel vannak szerelve, ami így biztosítja számunkra a biztonságos közlekedést. Ezt a jelzést még a kocsi maga is érzékeli, és így kapjuk mi a már emlegetett jelzést a műszerfalon, de jobban átlátható féktárcsák esetében mi magunk is megtekinthetjük a betétek állapotát. Mennyi az átlagos „kikopottság” mértéke? Azt mondjuk, hogyha az egyébként tíz milliméteres betét három milliméterig kopik, akkor már ideje lesz a fékjavításnak.

Hol végeztessük a fékjavítást?

A Cool-Mobilnál biztosan jól járunk, hiszen szakértő kéz veszi le a vállunkról a súlyt a biztonságos közlekedéshez, mindezt megfizethető áron. Legyen akár kicsi a baj, akár egészen nagy, bátran válasszuk a Cool-Mobil (https://cool-mobil.hu/fekjavitas-fekfolyadek-csere/) fékjavító szolgáltatását. Ilyen különösen fontos dolgokban nem éri meg, hogyha az ember saját kezűleg végzi a munkát, hiszen könnyen baleset lehet a vége a merész vállalkozásnak. Ezért hát olyan szervizet kell keresnie az embernek, ahol gyorsan tudják fogadni, és ahol bátran megbízhat a szolgáltatás minőségében, én ezért tudom ezt a céget ajánlani, nekem eddig csak kellemes tapasztalatom volt velük kapcsolatban.

Fékjavítással a biztonságos közlekedésért

Fékjavítással nem csak a saját egészségünkért vállalunk felelősséget, hanem a velünk egy forgalomban közlekedőkéért is. Fontos, hogy figyeljünk egymásra, és ne önző módon cselekedjünk a közlekedés közben. Mindig tartsuk be az előírt sebességhatárt, de lakott területen belül, főleg a centrum közelében, ha lehet, még lassabban is haladjunk. Ellenőrizzük le, hogy minden ajtó be legyen csukva, mielőtt még elindulnánk, hiszen egy ilyen apróság is könnyen balesetveszélyes lehet. A kocsi tetejére inkább egy pillanatra se tegyünk semmit, mert véletlen ottfelejtés esetén komoly károkat okozhat. A felelős, odafigyelő közlekedés mindannyiunk érdeke, ezért ha azt tehetjük, ne előzgessünk senkit, beláthatatlan területen óvatosan közlekedjünk. Az autó reggeli első átnézése is kihagyhatatlan. Könnyedén kárt tehetünk a kocsiban, hogyha az elmúlik, és ilyenkor még mindig az autó meghibásodása a kisebbik rossz, hiszen a baj okozhatott volna súlyos sérüléseket is. Ezért mindig tartsuk be a szabályokat, legyünk udvariasok, és kezeljük megfelelően a közlekedés minden buktatóját.