Menü Bezárás

Hogyan bérelj fotóstúdiót

bérelhető fotóstúdió munka

Mire jó a bérelhető fotóstúdió?

Szinte minden fotós életében eljön az a pillanat, mikor elkezd olyan beállításokkal kísérletezni, amit legjobban már mesterséges körülmények közt tud csak megvalósítani. Az olcsó fotóstúdió bérlés is drága, idegenek közt egy ilyen nívós helyen stresszes a fényképezés, úgyhogy inkább halogatjuk, halogatjuk a bérelhető fotóstúdió kiválasztását és inkább a lakás egy sarkát rendezzük be. Házi loft fotóstúdió. Hitegetjük magunkat a praktikusságával, kényelmi szempontokkal. Aztán amikor már a modellünk nem tud lépni a kompozíción kívüli térben az odaszuszakolt bútorok, tereptárgyak miatt, amikor az ügyfelünk borsos órabérért csak a fürdőszobánkban tud átöltözni, és mosolyog rá a mosatlan mosogatásunk, mikor megkínáljuk egy kávéval, akkor mégiscsak kezd jó ötletnek tűnni az a bérelhető fotóstúdió.

Erre ügyelj bérelhető fotóstúdió választásnál!

A bérelhető fotóstúdió legnagyobb előnye természetesen, hogy képesek vagyunk irányítani a környezetünket. Befolyásolhatjuk a fények irányát, mennyiségét, a tükröződést, hátteret, stb. Emellett hozzáférhetünk a stúdió eszközparkjához is, amit ha mind magunknak kellene beszereznünk, évekbe tellene. Ráadásul ahhoz, hogy tudjuk, mit akarunk hosszútávon használni, valahol ki kell próbálnunk ezeket az eszközöket. Erre pedig kiváló lehetőséget nyújt egy bérelhető fotóstúdió. Érdemes összeállni egy másik fotóssal az első alkalommal. Persze, ha feszélyez bennünket mások jelenléte, nem biztos, hogy a legjobb ötlet. Ellenben segíthettek egymásnak, együtt fedezhetitek fel az eszközöket, és nem utolsó sorban felezhetitek a költségeket is. Akár ketten, akár egyedül, ha bérelhető fotóstúdió, akkor az alábbiakra érdemes odafigyelni még a foglalás előtt:

  • méret: vannak kisebb és nagyobb műtermek, általában a nagyobb többe is kerül, hiszen a tágasabb több lehetőséget rejt. Ellenben léteznek berendezett stúdiók, mint mondjuk egy vintage fotóstúdió, ami lehet bár kisebb, a dizájnt és dekort mégiscsak meg kell fizetni.
  • ár: szinte magától értetődő, mégis érdemes az összehasonlításkor megfigyelni, ki mire ad tarifát. Órára, délelőttre? Van, ahol bizonyos időszakok olcsóbbak a várható forgalom függvényében.
  • túlóra: mindenképp nézz utána, mi a bérelhető fotóstúdió politikája a túlórákkal kapcsolatban. Lehet, hogy már negyed órával az időd lejártakor ott fog toporogni valaki, az is lehet, hogy nyugodtan hagyják, hogy túllógj, csak aztán kiszámlázzák a megkezdett órát is.
  • rejtett költségek: érdemes jó alaposan átolvasni, mi mindenért is számolnak, számolhatnak fel. Parkolás, bizonyos eszközök, asszisztens? Győződj meg róla, mi tartozik a csomagba és mi nem.
  • asszisztencia: saját habitusodtól függ természetesen, de ahogy a fotóstárs esetében, úgy segítséget jelenthet egy asszisztens is. Egyrészt hamarabb túleshetsz a világítás beállításán, és annál több időt gyakorolhatod magát a fotózást, másfelől az asszisztens ismeri a helyszínt és a rendelkezésre álló eszközöket, így hasznos tanácsokkal is elláthat. Ha egy idegen jelenléte inkább feszélyez, akkor ez természetesen nem kötelező.

A bérelhető fotóstúdió kihasználása

Minden körültekintés dacára azért drága mulatság egy bérelhető fotóstúdió, úgyhogy fontos kihozni a maximumot belőle. Próbáljunk nem összeroskadni a saját elvárásaink terhe alatt és inkább jól felkészülten érkezni a tetthelyre.

Az alany

Első alkalommal nem szükséges a bérelhető fotóstúdió ajtaján már szupermodellel kopogtatnunk. Fontos, hogy érdekes legyen az alany, és legyen rajta mit fotózni, ugyanakkor sokat oldhat a feszültségünkön, hogyha ismerőssel, baráttal érkezünk. Miközben fényképezünk, tudunk beszélgetni, sokkal otthonosabban érezhetjük magunkat, ráadásul pénzbe se, kerül.

Munka a modellel

Könnyű lehet megfeledkezni róla, hogy egy élő, érző személlyel dolgozunk, nem egy bábut fényképezünk órákon át. Azoknak a munkáknak, amelyek bérelhető fotóstúdió körülményeit kívánják meg, része az is, hogyan bánunk a modellel. Gyakorolni kell a beszélgetést, az emberi kapcsolat fenntartását, hogy ne bújjunk a kamera mögé. Megtehetjük, hogy bevonjuk a munkába már az előkészületekkor, az is elég lehet, ha csak előtte hosszabban beszélgetünk egy kávé felett a bérelhető fotóstúdió konyháján. Ez a készségünk később igencsak fontos lesz, ha egyre gyakrabban dolgozunk idegenekkel.

Fények

A legfőbb ok, amiért bérelhető fotóstúdió mellett döntöttünk a saját lakásunk kialakított sarka helyett, az a fénybeállítás szabadsága. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az egész lényege, hogy fényképezzünk. Egy három órás bérlésből nem mehet el két óra a fények beállítására. Érdemes előre készülni, a modellünknek megfelelő beállításokkal nekivágni, hogy a helyszínen már gördülékenyebben menjenek a dolgok, és ne ott kelljen kitalálni még mindent.

A bérelhető fotóstúdió továbbgondolása

Ha már gyakorlottabb felkeresői leszünk különféle bérelhető fotóstúdió műtermeknek, elképzelhető, hogy a kísérletező kedvünk új távlatokat nyit. Mert persze fontos, hogy a kiemelt partnereket, ügyfeleket olyan jól bejáratott helyre vigyük, ami otthonos, ismerjük, és alkalmas arra, hogy őket magukat is lenyűgözze. Egy nagyobb stábbal hiba lenne egy kis stúdiót meglátogatni, ugyanakkor egy akt sorozathoz a privát, otthonos légkör dukál jobban. Adódhatnak olyan megbízások, amelyek kifejezetten egy tematika köré épülnek: karácsony, újév, vagy akár egy bizonyos stílus, mint az említett vintage. Ilyenkor jön jól a berendezett fotóstúdió bérlés. Szezonális alkalmakkor a nagyobb stúdiók gyakran előre készülnek, ami jó alkalom lehet egy megadott árnyalat vagy szín dekorációját berendelni ahelyett, hogy magunk veszünk egy máskülönben teljesen fölösleges szett kék-ezüst karácsonyfadíszt. A bérelhető fotóstúdió számos lehetősége közül ez is egy olyan, amibe jobb nem belefeledkezni, hiszen nem azért vagyunk itt, hogy berendezzünk egy mesterséges teret, hanem, hogy fényképezzünk.