Menü Bezárás

Látásvizsgálat online? Értékeljünk!

látásvizsgálat

Online látásvizsgálat

Jól hangzik, nem? Nem kell utazni, sorban állni, időpontot foglalni, jó esetben fizetni sem. Otthon, kényelmes kis megszokott környezetünkben elvégezhetjük saját magunk a képernyő előtt a vizsgálatot, és a megkapott eredménnyel már boldogok is lehetünk. Ez így mind mind nagyon kecsegtető, de az online látásvizsgálatoknak azért akad hátulütője is szép számmal. Sőt. Még mielőtt bárki kedvet kapna, vagy jó ürügynek tűnik mégsem elmenni egy szemészeti vizsgálatra, hogy hiszen otthon is meg tudom csinálni ugyanezt, azért jobb, ha tisztázunk pár dolgot. Nem véletlen, hogy az online látásvizsgálat, mint olyan egyáltalán nem terjedt el, a modern eszközökre és trendekre amúgy kifejezetten nyitott szakma nem szorgalmazza, és a fórumokon sem feltétlenül ajánlják egymásnak az emberek.

Milyen egy online látásvizsgálat?

Értelemszerűen szükségünk lesz internet kapcsolatra és egy számítógéphez. Jobb monitor képernyőt használni, mint mobilt, ugyanis a tesztek módja nem más, mint a hagyományos vizsgálatoknál, ugyanúgy leolvasnunk kell különböző feliratokat vagy ábrákat, képeket. Valójában új nincs a Nap alatt, teljes mértékben ugyanazokról a tesztekről van online látásvizsgálat esetén is. Meg kell adnunk a képernyő méretét, felbontását, hogy milyen messze ülünk, és a teszt kivetíti nekünk a képeket. Persze léteznek szimpla online videók, ahol csak egyre nagyobb méretben játsszák le nekünk ugyanazokat a táblákat, de ezeknek az efféle online látásvizsgálat módszereknek az eredményessége a laikus számára is gyanús. A legtöbb ilyen tesztnél nem is írják, hogy a mért eredmény pontos lenne, inkább egy visszajelzés a saját szubjektív érzetünkről. Ha esetleg úgy gondoljuk, hogy az utóbbi évben, fél évben jelentősen romlott a látásunk, így megbizonyosodatunk róla. Fél dioptriát valószerűtlen, hogy tetten érnénk, de 2-3-t már igen. Igaz, egy egy ilyen változást online látásvizsgálat nélkül is könnyen észlelhetünk, hiszen jelentősen befolyásolja a mindennapi életünket. Színtévesztő tesztből is jó néhány megtalálható online. Ezek valamilyen szinten hasznosabbak, hiszen ezeknél teljesen mindegy, hogy milyen messziről, mekkorában nézzük, kedvünkre nagyítgathatunk akár, a szín a lényeg.

És egy valódi látásvizsgálat?

Szemben az online kényelmével, egy szemtől szemben végzett látásvizsgálat kedvéért el kell zarándokoljunk a szemészetre, például az eOptika Teréz körúti üzlethelységébe. Ez valóban igényel némi idő és energiaráfordítást, ugyanakkor ezeknek az eredményében sokkal biztosabbak lehetünk. Kezdjük ott, hogy a látásvizsgálat orvos felügyelete mellett történik. Aki ért hozzá, könnyen korrigálja az esetleges hibás tesztelést és bármikor hasznos tanácsokkal tud ellátni minket. Kérdezhetünk, elmondhatjuk a panaszainkat, amiből ő azonnal következtetni tud. Emellett azok a gépek és eszközök, amik egy valós látásvizsgálat során rendelkezésre állnak sokkal biztosabb és pontosabb eredményeket hoznak, mint egy egy ilyen kezdetleges online teszt. A valódi látásvizsgálat tehát sokkal precízebb és hatékonyabb szűrés, amit nem tud egy online teszt helyettesíteni. Egyszer egy évben, pláne, ha épp szemüveget, kontaktlencsét rendelnénk, sokkal inkább javallott ellátogatni egy szemészetre. Gondoljunk bele, ha online mért adatok alapján rendelünk több tízezres szemüveget, amiről aztán kiderül, hogy nem is a megfelelő dioptria. A megrendelésnek megfelelően gyártották le a szemüveget, így biztosan nem fogják ingyen lecserélni, ráadásul mindenképpen javasolni fogják, hogy a pontos értékek érdekében most már valóban látogassunk el hozzájuk szemészetre.

Online vs Valós látásvizsgálat

Bár jól hangzik és felhasználóbarát az elgondolás, a kor technikája azonban még nem tart ott, hogy online lehetne egy egy látásvizsgálat tesztsort olyan szinten és hatékonysággal elvégezni, mint egy szemészeten. Ha nagyon szükségét érezzük egy gyors másodvéleménynek, természetesen élhetünk ezekkel, olykor jó „játék” lehet, de minden esetben emlékeztessük magunkat, hogy ez nem helyettesít egy valódi vizsgálatot. Otthon nem áll rendelkezésre a szemészorvos szakértelme és tapasztalata, azok a berendezések, amelyek egy speciális szemproblémánál kiemelten fontos adalékadatokat tudnak szolgáltatni és abban sem tud senki segíteni, hogy pontosan végeztük-e el a méréseket? Már csak azért sem érdemes kísérteni az ördögöt, mert egy egy látáskorrekciós eszköz, legyen az akár kontaktlencse, akár szemüveg, nem olcsó mulatság. A legtöbb vizsgálat célja végeredményben annak ellenőrzése, hogy romlott-e a látásunk, vagy egy megrendelés. A saját pénzével pedig nem szívesen játszik az ember, inkább legyenek azok az adatok pontosak, ami alapján vásárolni is fogunk. Futurisztikusan hangzik ezt is otthonról elvégezni, de a technika még nem tart ott, hogy ezt lehetővé tegye. Emellett sokunkat nyugtatja meg egy szakértő jelenléte, és teszi az egész folyamatot sokkal emberibbé. Úgyhogy ne sajnáljuk rá évente egyszer az időt és energiát, pláne, ha Október közeledtével a látás hónapja alkalmából számtalan ingyenes látásvizsgálat áll rendelkezésre országszerte.