Menü Bezárás

Miért szükséges a bolhaírtó kisállatoknak?

Ezért jó a bolhaírtó kisállatoknak!

Akik már rutinos kiállattartók, azoknak bizonyára nem újság, hogy a bolhaírtó kisállatoknak igen fontos kiegészítő az ember életében. Az ember nem is gondolná, hogy a bolhák gyakorlatilag bármilyen kisállatot képesek megtámadni. A kutyáknál és a macskáknál már megszoktuk, hogy sajnos a bolhák mintegy „extra kiegészítő” járnak hozzájuk ez sajnos elkerülhetetlen. Azonban a kutyákon és a macskákon kívül veszélyesek még olyan állatokra is, mint a hörcsög, az egér, a nyulak. A bolha sajnos minden állatra veszélyes, nem csak kellemetlen társ. Ezért érdemes megvizsgálni, hogy hogyan is tudjuk bevetni a bolhaírtót kisállatoknak hatékonyan.

Hatékony bolhaírtó kisállatoknak!

A hatékony bolhaírtó kisállatoknak több szempontból is védelmezi az állatot. Megkülönböztetünk először is bolhaírtó és bolhariasztó termékeket. Ahogy a nevük is mondja, az előbbi írtja is a kis vérszívókat, míg az utóbbi csak elriasztja azokat. Az utóbbival sajnos probléma lehet, hogy a riasztás csak rövid időre szól, és így a bolhák átugrálhatnak egyik állatról a másikra, esetleg még az emberre is bizonyos esetekben egy rövid időre (bár szakértői vélemények szerint, amíg valamilyen állat is van az adott helyen, így egy fedél alatt velünk, a bolha mindig inkább az állatot fogja választani, és nem az embert). Másik fontos osztályozási szempont az, hol is használjuk pontosan ezeket a szereket. A bolhaírtó kisállatoknak két helyet céloz meg: az egyik az állat szőre, a másik pedig az élettere. Az élettere általában a ketrecet jelenti, szabadabban mozgó kisállatok esetében pedig akár kedvenc helyeket, fekhelyet jelenthet, ide többnyire spray állagú szert alkalmazunk. Ez fontos, mert nem csak az állat szőrén helyezkednek el ezek az élősködők, hanem megbújnak olyan helyeken is, mint az anyagok repedései, a szőnyegek fonása. És természetesen a szőr bolhátlanítása a legfontosabb. Ez lehet többlépcsős folyamat. Én ajánlom, hogy még a szerek alkalmazása előtt mosdassuk meg az állatot, ez azonnali apró enyhülést jelenthet a kisállat folytonos csipkedéseknek kitett testének. Ilyenkor a víztől elájult állatok egy részét el is tudjuk távolítani a kedvencünkről, akár kézzel is, van kifejezetten ilyen típusú dolgokra sűrű ágú fésű, amivel könnyebben le tudjuk szedni a nagyobb, kevésbé rejtett helyen tartózkodó állatokat. Azonban ez semmiképpen nem elég ahhoz, hogy az állat megszabaduljon a bolháktól. Úgyhogy ezután jöhet a következő lépés. Többfajta szert találhatunk a piacon (https://www.petnet.hu/termekek/KISALLAT_EGESZSEGUGY_Bolha_kullancs-246). A bolhaírtó kisállatoknak specifikusan állatfajtákra készül, de ezek között természetesen vannak átfedések. Léteznek sprayk, porok, cseppek. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, ebben érdemes kikérni az állatorvos véleményét vagy akár az interneten is kérhetünk tanácsot azt illetően, melyik fajtát válasszuk. A cseppeknek nagy előnye, hogy az állat hátára, a nyaka hajlatába kell tenni, így azt nem éri el, nem tudja megenni, vagy nem fog a szemébe kerülni. A legfontosabb mégis az, hogy valamelyik terméket mindenképpen és rendszeresen alkalmazzuk az állaton és annak az életterén is. A bolhák veszélyesek, betegségeket hordoznak, kellemetlenné teszik az állat mindennapijait is.

A bolhaírtó kisállatoknak, különösen a nyulaknak

Nyulak számára különösen fontos a bolhaírtás. A bolhák és különböző apró élősködik, például a szúnyogok vagy tetvek, egy nyulakra ártalmas betegséget, a mixomatózist hordozzák. Ez a betegség csupán néhány nap alatt is képes elpusztítani az állatot. Nem csak akkor veszélyes, hogyha háziállatként tartjuk a nyulakat, hanem haszonállatoknak szánt egyedeknél is felmerülő probléma. A betegség nemtől és kortól függetlenül támadja meg az állatot, ezért különösen fontos, hogy odafigyeljünk rá, hiszen néhány nap alatt akár egyszerre több kis kedvencet is el tudunk veszíteni.

Bolhaírtó kisállatoknak: mikor, mennyit, hányszor

Az adagolással vigyázzunk, amikor a bolhaírtó kisállatoknak van adva. Mindig csak a megfelelő mennyiségű bolhaírtót alkalmazzuk. Még a nagyobb testű macskák esetében és akár fél kilók is különbséget tesznek az állatok között, akkor kisebb testűek esetében akár még kisebb lehet a skála váltakozó pontjainak különbsége.  Ami a rendszerességet illeti, szintén a csomagoláson fogunk megfelelő információt találni azzal kapcsolatban, általában kéthetente érdemes megismételni a dolgot. A fontos mégis az, hogy a rendszeresség meglegyen: a bolhák petéi az első írtást követően akár még hónapokig is képesek élni, így ha a rendszerességet nem tartjuk be, ezek a peték újabb bolhákat fognak eredményezni, így pedig nem fogunk tudni megszabadulni tőlük. Egy-egy alkalmi bolhaírtás akkor is érdemes lehet, hogyha már sikeresen megszabadultunk az élősködőktől. Néhány darab mindig megmaradhat az állat szőrének menedékében, és újból kezdődhet ennek köszönhetően az egész harc a bolhaírtással.

A bolhaírtás kisállatoknak tehát nem kellemes, de annál szükségesebb, amit minden kisállattartónak meg kell tennie egy idő után.