Menü Bezárás

Mire figyeljünk bojler vásárlásakor?

bojler

Ha az ember nem szerelő, akkor elég ritkán foglalkoztatja az a kérdés, hogy milyen a jó bojler, milyet érdemes vásárolni és mire kell odafigyelni. Gyerekkorunkban természetesnek vesszük, hogy van a lakásban meleg víz, és amikor oda kerülünk, hogy saját lakást vásároljunk, amit fel is kell szerelni mindenféle épületgépészeti eszközzel, akkor csak pislogunk bután, hogy milyen különböző bojlerek vannak.

Bojlerek fajtái

Létezik ugyanis villanybojler és gázbojler is. Ezeken belül átfolyós vízmelegítők és forró víz tárolós kivitelek. Van álló- és fekvő villanybojler… nézzük meg ezeket közelebbről!

Villanybojler és gáz bojler

Ezeket a bojlereket megtekinthetjük élőben is egy épületgépészeti áruházban vagy webáruházban, például a Ventil.hu oldalán. A villanybojler és gázbojler közötti különbség nyilvánvaló – ha gázzal szeretnénk forróvizet előállítani, akkor gázbojlerre van szükségünk, de ha nincs gáz bevezetve a lakásba, akkor marad a villanybojler. A gáz mellett szól, hogy olcsóbb a villanynál, ráadásul a villanybojler a nagy fogyasztása miatt gyakran megköveteli, hogy a villanyórát és a kismegszakítókat is felülvizsgáljuk, hogy bírják-e a terhelést.
Ha gáz és villany is van a fürdőszobában, és annyira az ár sem számít, akkor esztétikai szempontok is előtérbe kerülhetnek – van, aki nem szereti hallani, ahogy belobban a tűz, és kékes fénnyel világít. Ezzel szemben egy villanybojler halkan, diszkréten állítja elő a meleg vizet.

Álló bojler és fekvő bojler

Helyhiány miatt előfordul, hogy nem fér be a fürdőszobába egy megfelelő méretű bojler. Erre találták ki a fekvő bojlert, ami, mint a neve is mutatja, egy 90 fokkal elforgatott változat. Ha más nem fér el, akkor ez a jó megoldás, bár tény, hogy nem olyan ideális a működése, mivel ebben fekvő a tartályban a hideg és meleg víz könnyebben összekeveredik. Az álló bojlernél a tetejébe koncentrálódik a forró víz, és azt tudjuk használni akár egy gyorsabb zuhanyozásra. A fekvő bojlernél többet kell várni, hogy elég forró vizünk legyen, és így a fogyasztása is több lehet.

Hideg és meleg víz a bojlerben
Hideg és meleg víz a bojlerben

Átfolyós vízmelegítő

Az átfolyós vízmelegítők nem tárolnak forró vizet, hanem a csap megnyitásakor, automatikusan indulnak be – lobban fel a tűz, vagy indul be az elektromos melegítés. Ideális megoldás kisebb családi házak és lakások meleg víz ellátására.