Menü Bezárás

Mosodák Budapesten

mosoda

Amikor ruhákra kerül a sor, pontosabban azok tisztítására, olyan vagyok, mint Dulifuli a Hüpikék Törpikékből.

Utálok mosni. Utálok teregetni. Utálok ruhát hajtogatni.

És tudom, hogy ez nem ad okot a büszkeségre, de tudom, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémámmal. Amikor egy hosszú és fárasztó, átdolgozott nap után hazamegyek, nem szeretném a maradék időmet annak szentelni, hogy szennyesben turkáljak, cipeljem le a mosógéphez a ruhákat, majd próbáljam meg nem elfelejteni, hogy megy a mosógép és ki kell majd teregetni. És gyakran ezt nem is egyszer, hanem kétszer-háromszor is egy héten. Persze, nem tragédia, ennél keményebb dolgokat is túlélt már az emberiség. De olyan kevés szabad ideje van az embernek a munkája után, hogy igazán vétek lenne, ha azzal kellene tölteni, hogy az ember mosson, teregessen vasaljon…

Szerencsére van a szennyes ruhákra megoldás: a mosoda. Budapesten is van számtalan ruhatisztító szalon, ahol az ember leadja a ruháit, mondjuk munkába menet, majd egy-két nap múltán, munkából jövet felveszi a tiszta, kivasalt, összehajtogatott ruhákat. Hát nem csodálatos?

Mosoda

Mosoda

Az emberek általában csak akkor gondolnak mosodára, hogyha öltönytisztításra, kosztümtisztításra vagy más kényes ruhanemű tisztítására kerül sor, amit nem lehet mosógépben kimosni. Pedig ez nincs így! Ha az ember egy jó mosodát talál, akkor ott bármilyen textília tisztítását vállalják. Egy jó mosoda például az Óceán mosoda – ahol nem csak a kényes ruhák tisztítását vállalják, hanem minden textíliát újjá varázsolnak.

Általában visszatartó erő szokott lenni az ár, hogy miért költsek mosodára, amikor van mosógépem is. Pedig a mosoda sokkal olcsóbb, mint az ember gondolná. Az áram és vízellátás mind nem a mi pénztárcánkat terheli. Érdemes tehát szétnézni és tájékozódni az árak területén is és nem elvetni a mosoda gondolatát, hiszen nagyon sok időt lehet vele megspórolni!

Mosoda külföldön

Itthon is csak a rendszerváltás után kezdett elterjedni amerikai mintára, hogy mosodák nyílnak és üzletként, cégként vállalnak magánember kuncsaftokat is. Anno arra gondoltunk, hogy ipari szennyest, hotelek, szállodák ágyneműjét, törölközőjét kezelik az ilyen cégek és egyéni, kis mennyiségekkel nem is foglalkoznak. Aztán a rendszerváltás után elkezdtek bejönni ezek az üzletek, amik nem csak azoknak nyújtanak kényelmes megoldást, akik, mint én, egy mosógép inkább boldogtalan tulajdonosai és szívesen lepasszolják ezt a melót vagy egyszerűen nem szívelik, hogy a szárító lakhatatlann teszi a lakás felét. Kollégiumok közelében például tökéletesen jól megfér egy mosoda, és a diákok előszeretettel járnak is ilyen helyekre. Mivel a kollégiumi szobákban ritkán van saját gép, az otthon meg ki tudja, milyen messze, a kereslet és kínálat így igen jól megtalálja egymást.

Amerikában ez a rendszer kiváltképp elterjedt. Ritka az a lakás, amelynek van saját mosógépe. Ha jól felszerelt az épület, a lakóközösség a pincébe járhat valahol a mosószobára, így közös gépeken osztozik mindenki. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor is üzletek tucatjai várják az embert, bár értelemszerűen senki sem akar tömböket gyalogolni a saját szennyesével. Kicsit furcsán is hangzik nekem, hogy egy egy ilyen gép aprópénzzel működik, mint egy játékgép, de amerikai filmekben jó párszor láthattunk már ilyet – általában, mint a pasizás váratlan helyszíne.